S__3604527

INTERVIEW คุณซี ฉัตรปวีณ์ ในฐานะผู้จัดงาน OIIO Thailand Techland 2019

รู้สึกยังไงกับผลตอบรับงานปีนี้

ไม่กล้าคาดหวังเลย ใจจริงคือ ทำให้ดีที่สุดเท่าที่ทำได้ตอนเห็นเพื่อนส่งรูปมาให้ดูว่าคนต่อคิวเข้างานเยอะมาก ตกใจมาก เหมือนความฝัน คนเค้ามางานเราเหรอเนี่ย ดีใจมากค่ะ รู้สึกเหมือนตายตาหลับ

ถือว่าคนเดินงาน มาหรือน้อยกว่าที่คาดหวังไว้

ไม่ได้คาดหวัง ภาวนาให้คนมาเยอะๆ คิดว่าก็เยอะพอๆกับที่ภาวนาไว้ แน่นพอประมาณคนเดินไม่บ่นไม่ว่า บู้ทที่มากับเราต้องขายได้ขายดี เราหวังแค่นั้น ว่าทุกคนที่มาออกบู้ทต้องพอใจ

เป้าหมายของการจัดงานนี้ คืออะไร

อยากให้คนไทย ได้สนุกและเท่าทันเทคโนโลยีที่กำลังจะเกิดขึ้นให้มากที่สุด เราออกแบบกิจกรรมในแบบที่คิดว่า ตัวเองเจอแบบนี้คงสนุกดี บวกกับ วัดจากเกณฑ์มาตรฐานสูงของตัวเองที่เจอเทคโนโลยีมาเยอะ อะไรที่ดีพอเหมาะ ไม่ล้ำจนงงกับคนไทยส่วนมาก แต่ตื่นเต้นตื่นตาได้ ใช้งานได้จริงมี แบ่งเป็นโซนๆไปให้ครอบคลุมเรื่องที่คนไทยควรรู้ บริษัทไทยควรมี

ความฝันต่อจากงานปีนี้ ปีหน้าจะมาขนาดไหน

ปีนี้นับว่า ได้แค่ 4/10 เท่าที่เห็นภาพในหัวซี มันมากกว่านี้มาก แต่ก็มีปัจจัยหลายๆ อย่างที่ทำให้ทำได้เต็มที่เท่านี้ในปีแรก ก็เข้าใจค่ะ ขยี้ที่สุดเท่าที่ทำได้ในปีนี้ ปีหน้าถ้าผู้สนับสนุนตั้งตัวทัน เอาด้วย รับรองว่าประสบการณ์ในงาน จะดีขึ้นเป็นสิบเท่าค่ะ เราคิดจะทำเราจัดเต็มร้อยอยู่แล้ว แค่ขอมีคนเอาด้วยเยอะๆ

การเรียนรู้ของการจัดงานในปีนี้

เหมือนซีเรียนปริญญาเอก มีโมเม้นต์ทุกวัน ที่ลูกค้าปฏิเสธ หรือเจอปัญหานานับประการที่ไม่คาดคิด และ คิดไว้แล้ว ก็สะทกสะท้านอารมณ์ทุกวัน การเรียนรู้และรับมือกับปัญหาเป็นเรื่องที่ท้าทายของชีวิต มีวันที่คิดว่า “จะผ่านไปยังไงดี” หลายวัน หรือวันที่ทำไม่ได้ “นั่งร้องไห้เฉยๆ”ก็มีนะ แต่เลือดนักสู้ในตัวคงแรง ตื่นมาคิดแต่ว่า จะทำยังไงให้ทำได้ดีกว่าเมื่อวานอีกหน่อย ท้าทายมาก พร้อมตกเหวทุกเมื่อ แต่ก็นะ….คิดจะปีนเขา เราจะกลัวตกเขามันก็ไม่ใช่

งานนี้ ลงทุนโดยบริษัท โซเชียลแล็บ เต็ม100% เราตัดสินใจเดินแล้ว ต้องไม่แม้แต่จะคิดจะถอยกลับ ทั้งข้อตกลงหรืออะไรก็ตาม แต่ก็มีวันที่คิดจะ เลื่อนเป็นปีหน้าหลายวันเหมือนกันนะ เอาจริงๆ…ทำงานไม่ทัน เหมือนมีอะไรให้ทำ ให้แก้ตลอดทาง คนก็ถามแต่ว่า “ไหวเหรอๆ” ขนาดสามียังบอกเลยว่า “ให้ไปเรียนรู้เอาเอง” ทุกคนคิดแต่ว่า “ซีจะทำไม่ได้” ก็เลยต้องทำให้ดูซะหน่อย เป็นสามเดือนที่ชีวิตไม่มีความปล่อยวาง อย่าแม้แต่จะคิดจะป่วย ทั้งกายใจฟิตขั้นสุด ยิ่งกว่านักกีฬาเลยจ้ะ

มีอุปสรรคบ้างไหมที่อยากเล่าให้ฟัง

ทุกอย่าง ไม่มีอะไรง่ายบ้างเลยหรอ เวลาไปขายงานกลับมาจะนั่งมองพระบนหิ้ง และคิดในใจว่า “มีอะไรง่ายๆหล่นใส่หัวลูกบ้างเห้อะะะะะะ” แค่นั้นเห็นภาพไหมคะ ยากได้หมด ไม่อยากจะเชื่อ เหมือนสวรรค์เล่นตลก แบบเออ…ยากไปนะบางที

คิดว่าความสำเร็จครั้งนี้ มาจากอะไร

ทุกอย่างเริ่มต้นจาก “ความฝัน” ที่ไม่เคยเป็นผู้ตาม  คนมีความฝันจะเห็นมันชัดเจนกว่าใครตั้งแต่วันที่มันยังไม่เกิด สิ่งนี้ไม่สามารถขโมยกันได้ ทำตามได้แต่ให้ตายก็ไม่มีทางได้ผลลัพธ์เดียวกัน มันมาจาก “ตัวตนและประสบการณ์” กลั่นออกมาทำ แล้วก็มีลูกบ้าด้วยเยอะหน่อย

เหลืออะไรบ้างที่อยากทำในชีวิตบอกได้ไหม

อันนี้เป็น “จุดเริ่มต้น”ของธุรกิจที่ฝันจะทำให้สำเร็จ ก้าวแรกเกิดแล้ว

มีบันไดข้อถัดมายากยิ่งกว่า “เร็วๆนี้ อาจจะได้เห็นระลอกแรก” เป็นความฝันที่มาจากก้าวแรกตั้งแต่เข้ามาอยู่ใน “วงการไอที”​ แต่เค้าบอกว่า ความฝันห้ามเล่าให้ใครฟังจนกว่ามันจะเกิด เพราะคนอื่นก็จะมองว่า “มันเป็นได้แค่ความเพ้อฝันในวันที่มันยังไม่มีบทพิสูจน์ว่าจะสำเร็จ” งาน OIIO ซีน่าจะฝันจะทำมาเกือบ 7-8ปีได้ แค่อยากบอกว่า “ทำได้แล้วนะ” กับตัวเองเบาๆ แค่นี้แหละ พอใจแล้ว 

มองตัวเองยังไงในอีก 10ปีข้างหน้า

ยังไม่มองว่าจะเป็น “ป้าไอที” ยังไม่พร้อมเป็นป้า555 

จะเรียกว่า “เจ้าหญิงไอที” “เจ้าแม่ไอที” หรือ อะไรก็ได้ ขอให้ทุกคนมีซีในความทรงจำ

ซีมองตัวเองเป็น “ผู้สร้าง” ซีเห็นภาพตัวเองที่ตรงนั้นชัดมากกว่าอะไรเลย

ก็คงต้องบอกว่า “รอดูกันต่อไป”

ฝากถึงงานปีหน้าหน่อย ปีหน้า ว่าจะสนุกกว่าเดิม เนื้อหาแน่นกว่าเดิม บู้ทครบทุกวงการกว่าเดิม และประสบการณ์ต้องมันส์กว่าเดิมแน่นอน รอพบกับ OIIO แบบเต็มสูบเจอกันปีหน้าค่ะ


How do you feel about OIIO Thailand Techland 2020

To be honest I am so afraid to expect something out of this event. By heart, I just did my very best. All my friends sent me pictures of people waiting in line to come to this event and I felt like I was dreaming. I couldn’t believe that they all come here to Royal Paragon Hall for my event.

So, as it is the first time of OIIO Thailand Techland are you satisfied with the number of participants?

I honestly did not have an expectation. I only wish that there will be a great number of participants…and actually the number in my head really close to reality. We had a great number and no one really complains about the event. Exhibitors also received a lot of positive comments and attention from participants which are also one of the goals of this year that our exhibitor must be satisfied with OIIO Thailand Techland 2019.

What is the main purpose of this event?

My goal is to make thai people enjoy, educated and innovation-ready for all of the high technology that is coming like ocean waves next year. I try to create an environment of tech events where people can have fun. This year we also imported high-quality technology that thai people can relate and not hesitate to try it out. This year we had different zones and different focuses which make it suitable for both public and private sectors.

How about the OIIO Thailand Techland 2020? 

I gave myself 4 out of 10 for this year’s event. I could see much more for the upcoming years but there will always be some challenges for the first time. Next year, when our sponsors are ready and believe in the same vision, I am sure that OIIO Thailand Techland 2020 will totally a highlight of the year that everyone will save the date for.

What did you learn from the first OIIO Thailand Techland?

It’s like I was doing my Ph.D. actually. There were a lot of nos, a lot of unforeseen problems, every single day. I have learned to prepare for challenges and solved problems that occurred along the way as well. Some days I actually thought that… “How would I get through all this?” or some days that I felt so down and even cried to myself. It was very challenging and we were on the edge but if we decided to climb the mountain, think about falling down is not an option at all. 

OIIO Thailand Techland is 100% invest by Sociallab Co., Ltd. We decided to make it happen, we couldn’t just quit. There were days that I thought about postponing the event, there were days when people asked me “really Cee? Are you ready for this?”, even my husband told me “you will get to learn from it”. Everyone makes it seems impossible so I just have to get it done and make it successful, that was my only choice. I had 3-months of my life that I couldn’t relax or even think about taking some rest or take leave. I was on the running trail and the only thing I knew was I cannot quit.

Are there any obstacles you would like to share?

Every moment with OIIO Thailand Techland, nothing was easy. Every time I went to meet my clients, I prayed. I looked up and thought that “Please, Is there anything at all that would make my life easier?”. Everything was so difficult and unbelievable…it was like heaven tried to challenge me.

What do you think this success came from?

It all starts with a “dream”, I have never been a follower. I believe that people with dreams will see it more clearly than anyone and this cannot be stolen. Others can follow of course, but there is no way to get the same result. 

In the end, it comes to “trust and experiences” that distilled out and a bit of craziness too that made me come this far.

Is there anything else you wish to do in life? Can you tell me? 

This is actually just the beginning of something I have been dreaming about. It’s finally started.

The next step is even harder and soon we are going to see the first wave. It’s going to be the dream of me since the first day I stepped into the “Tech World”. 

Someone told me that dream is not supposed to speak out loud until it’s really happening because everyone else would think that it is just in the air and would never come true. 

OIIO Thailand Techland is something I have dreamed about for the past seven or eight years. I just want to whisper to myself that “Cee, you did it.” That’s all I need. 

How do you see yourself in 10 years?

Not for sure for the “Old Tech Lady”, I am not ready for that yet (laughter)

As you wish really, it can be the Princess of IT as before. The mother of IT could do.

I just hope you will remember me as me.

I see myself as “creator” pretty clear actually …just wait for the next chapter.

Please leave the message for the upcoming OIIO Thailand Techland

In 2020 will be more fun, more deep in content, and every related company will be joining. With that being said, the next OIIO will be a full version of OIIO Thailand Techland. See you there!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email